Navigácia

  • Lietajúci hmyz -jarná súťaž

    Po lúke si motýľ letí,

    tešia sa mu všetky deti.

    Lienka tá zas skoro vstala,

                                                              by kabátik v rose prala.

    Včeličky sa tešia tiež,

    že rozkvitne prvý  kvet.

    Jar sa k nám približuje neskutočnou  rýchlosťou a príroda sa prebúdza zo zimného spánku. Včielky, lienky, motýle a ďalšie drobné chrobáčiky už čoskoro rozozvučia svojím bzukotom  naše záhrady a lúky.

    S príchodom jari prichádza aj naša jarná pracovná súťaž s názvom - Výrobok lietajúceho hmyzu z odpadového materiálu. Téma súťaže je jedinečná a plná fantázie. Odráža nielen nádherné ročné obdobie, ktoré predstavuje nový začiatok, ale aj zodpovednosť k životnému prostrediu a v neposlednom rade prispieva k rozvoju tvorivosti, fantázie, či vytváraniu príležitostí na trávenie spoločných chvíľ plných radosti. Úlohou žiakov bude  premeniť odpadový materiál  na výrobky inšpirované hmyzom / lienka, mravec, motýľ, včielka,.../. Uvítame také výrobky, ktoré sa budú dať zavesiť.

    Zapojte sa a staňte sa aj vy súčasťou  tejto  úžasnej pracovnej súťaže, ktorá  nielenže oživí vašu fantáziu, ale hlavne pomôže našej planéte.

    Vyhodnotenie bude koncom apríla. Už teraz sa tešíme na vaše skvelé  výtvory!

  • Návšteva predškolákov  v 1. ročníku

    Školáci my budeme,

     čítať, písať už chceme.

    Nebudú z nás poškoláci,

    budeme my dobrí žiaci.

    Dňa 16. 2. 2024 zavítali k našim prváčikom predškoláci. Ich tváre boli od prvej chvíle rozžiarené, boli plné očakávania. Po úvodnom zoznámení sa s prostredím prvej triedy nasledovalo krátke privítanie predškolákov triednou učiteľkou  žiakov 1. ročníka.

    V hlavnej časti prváčikovia predviedli predškolákom všetko to, čo sa za krátke obdobie školskej dochádzky naučili. Čítali, písali, počítali, rozprávali, spievali a  recitovali. Aktívni boli aj predškoláci, ktorí sa do diania v triede pohotovo zapájali a pracovali spolu s prváčikmi. Počas celého stretnutia bola veľmi príjemná a priateľská atmosféra naplnená radosťou  a veselosťou.

    Záver stretnutia patril predškolákom, ktorí sa prváčikom predviedli krátkym vstupom v podobe básne. Toto milé stretnutie ukončili spoločnou piesňou a vzájomným odovzdávaním drobných darčekov.

    Veríme, že sme naplnili očakávania našich detí, a že si zo spoločného stretnutia odniesli všetci  nielen bohaté skúsenosti, ale aj  príjemné  zážitky.

     

  • Svätá omša s biskupom Františkom

    Včera  28.2. nás na svätej omši s deťmi milo prekvapil svojou návštevou  náš otec biskup František.  V homílii sa prihovoril deťom a vysvetľoval im dôležitosť modlitby. Krásne ju prirovnal k okuliarom do diaľky aj do blízka. Prirovnanie bolo poučné a oslovujúce nielen pre deti, ale pre nás dospelých. Svojím srdečným a spontánnym prístupom si hneď získal naše srdcia a hlavne srdcia detí. Ďakujeme Ti, Pane, za nášho otca biskupa Františka.

  • Čitateľská výzva

    “Na začiatku každého úspechu je túžba” Napoleon Hill

     

    Naša škola  neustále podnecuje záujem žiakov o knihy a detskú literatúru. Snaží sa  im vytvoriť také prostredie, kde je čítanie považované za zábavnú, ale zároveň obohacujúcu aktivitu, ktorá posilňuje vzťah žiakov ku knihe a zároveň rozširuje ich obzory.

    Aj 14. 2. 2024 sme trávili so žiakmi pekné chvíle v školskej knižnici, kde sme  opäť žrebovali a odmeňovali jej aktívnych čitateľov a zároveň pútavou formou predstavovali a prezentovali nové knižné tituly, ktoré boli do žiackej knižnice doplnené  hlavne podľa záujmu žiakov, doplnené podľa toho, aké žánre  idú najviac na odbyt. Žiaci sa najviac tešili z  nových komiksov.  Veríme, že sme žiakov nielen milo prekvapili, ale hlavne v nich vyvolali túžbu a zvedavosť, čo sa napokon potvrdilo veľkou návštevnosťou školskej  knižnice tesne pred jarnými prázdninami, z čoho máme obrovskú radosť, nakoľko sa nám opäť podarilo  správnym spôsobom namotivovať žiakov  k dobrej veci – k čítaniu.

    Práve prostredníctvom rôznych knižných diel, čitateľských súťaží, prostredníctvom pravidelných návštev školských knižníc, či  besied o knihách  prispievame  k zvýšenému záujmu žiakov o čítanie. Veď  radosť  a dobrý pocit z čítania nielen posilňuje schopnosti žiakov, ale predovšetkým rozvíja ich kreativitu, empatiu, kritické myslenie a  v neposlednom rade obohacuje slovnú zásobu  žiakov a ich komunikáciu.

    Na našej škole je čítanie  pre žiakov nielen povinnosťou, ale predovšetkým potešením, ktoré podporuje radosť a lásku k čítaniu.

  • Fašiangy

    Keď sa mačka cez fašiangy na slnci opeká, potom v pôste za kachle uteká.

    Fašiangy sú symbolom radosti, veselosti a hojnosti. Sú obdobím, ktoré trvá od Troch kráľov do Popolcovej stredy, kedy už začína 40-dňový pôst.

    Naša škola zavŕšila fašiangy 13.2.2024 veľmi zaujímavým programom, ktorý  prebiehal počas celého dňa. Už od rána znel školou spev žiakov sprevádzaný hrou žiakov na akordeónoch a heligónkach.

    Naša telocvičňa sa v tento deň zmenila na miestnosť, v ktorej sa chystali tradičné ostatkové dobroty – šišky, ktoré pripravovali staršie žiačky spolu s obecnými  členkami klubu dôchodcov.

    Žiaci postupne po triedach prichádzali so spevom do telocvične , kde si pri muzike zatancovali a pozorovali, ako sa pripravuje kvások, ako kvások kysne, ako sa miesi cesto, ako kysne, ako sa vykrajujú z cesta šišky a napokon, ako sa šišky vyprážajú.

    Len málo kto si vie predstaviť, aká skvelá atmosféra vládla tento deň v škole, aká neskutočná vôňa  sa šírila celým jej priestorom.

    Žiaci sa na tento deň aj starostlivo pripravili,  niektorí prišli oblečení  v krásnych tradičných krojoch, iní zas v rôznych fašiangových kostýmoch. V závere dňa sme zorganizovali nádherný fašiangový sprievod, ktorý spolu s veselou muzikou a  spevom prechádzal postupne po triedach. Staršie žiačky ponúkali ostatným žiakom čerstvo vypražené voňavé šišky. Napokon sprievod prechádzal dedinou do budovy MŠ.

    Prežili sme spoločne nezabudnuteľné chvíle plné radosti a zábavy. Veríme, že boli pre nás všetkých jedinečným zážitkom, a že  spomienky  na tieto chvíle nás budú ožívať ešte dlhý čas.

    Ďakujeme všetkým, hlavne však dôchodkyniam, ktoré sa s veľkým nasadením pridali k tejto jedinečnej tradičnej oslave, a tak svojou prítomnosťou obohatili starodávne zvyky, ktoré sprevádzajú našu kultúru už od nepamäti. Ďakujeme!

  • Projekt Moduly karate

     Zahraj si: Ubráň sa!

    Naša škola  je školou aktívnou a zaslúžene vlastní nálepku Aktívnej školy. Je teda priestorom, kde sa pre žiakov neustále  vytvárajú príležitosti na pohyb, šport, ale aj na relaxáciu. Predstavuje teda komplexný prístup k pohybovým aktivitám, ktoré škola realizuje pred, počas alebo po vyučovaní.

    V rámci Aktívnej školy sa naša škola zapojila do  projektu s názvom Moduly karate, ktorého   činnosť tento školský rok vykonáva Slovenský zväz karate, a to na základe rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Cieľom projektu je skvalitniť hodiny telesnej a športovej výchovy  prostredníctvom zaujímavých  vzdelávacích metód, ako aj ukázať žiakom možnosti  aktívneho trávenia voľného času.

    Telesné výchovy  preto v  mesiaci február  boli pre žiakov  prvého stupňa  netradičné a veľmi zaujímavé.  Absolvovali modul karate -  Zahraj si: Ubráň sa!, a to pod vedením trénerky Márie Černej. Ide  o modul, ktorý je primeraný vekovej kategórii, a ktorý nadväzuje na učebné osnovy. Žiaci sa počas absolvovania modulu naučili aktívne sa hýbať, zdokonaliť sa v sebaobrane, riešiť sporné situácie, ale v kritickom momente primerane zareagovať a uplatňovať pravidlá fair – play.

  • Čítame pre radosť

    “Miestnosť bez kníh je ako telo bez duše.”

    / Marcus Tullius Cicero/

    Na základných školách sa  v súčasnosti venuje veľká pozornosť podpore čítania s radosťou. Práve  názov  Čítame pre radosť nesie  rozvojový  projekt  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, do ktorého sa tento školský rok  zapojila aj naša škola. Projekt je zameraný na  budovanie a posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám, k pravidelnému čítaniu a v neposlednom rade k vytváraniu čitateľského sebavedomia  detí  predškolského veku, ako aj   mladších žiakov základných škôl.  Hlavným cieľom projektu je zriadenie alebo dobudovanie triednych knižníc pre materské školy a triedy prvého a druhého ročníka základných škôl.

    Naša škola získala finančné prostriedky na zriadenie  knižníc, a to  v jednej triede MŠ a v dvoch triedach ZŠ – v prvom a druhom ročníku.

    Knižnice spolu s pútavou detskou  literatúrou boli umiestnené do spomínaných tried tak, aby k nim žiaci mali voľný vstup, aby mohli počas vyučovania, či vo  svojich voľných chvíľach  s knihou pracovať, a tak  postupne plniť čitateľskú víziu. Veď vďaka čítaniu sa deťom otvárajú dvere do sveta fantázie, vedomostí a poznania.

  • Kvíz tematicky zameraný na potraviny

    Koncom decembra naši žiaci absolvovali rovesnícke učenie na témy, ktoré hovoria o jedle, a to na témy  Sýty hladnému neverí, Chcem jesť zdravo, pridaj sa k nám a Plytvanie jedlom. Tieto vychádzali z Environmentálneho akčného plánu Zelenej školy.

    S odstupom času  na tieto témy žiaci absolvovali kvíz, ktorý si starostlivo pripravili staršie žiačky našej školy a zrealizovali ho postupne po triedach. Druhý stupeň ho absolvoval v januári a žiaci prvého stupňa vo februári. Jeho cieľom bolo získať cez spätnú väzbu informácie o tom, aké vedomosti v nich zanechalo rovesnícke učenie. Po jeho zrealizovaní  sa kvíz vyhodnotil a z každej triedy  vyžreboval jeden žiak, ktorý si zaslúžene odniesol drobnú pozornosť.

    Teší nás, že žiaci nadobudli bohaté vedomosti o potravinách, o spôsoboch, ako zabrániť ich plytvaniu,  vedomosti o zdravom životnom štýle.  Užitočné a veľmi prínosné sa stali aj postoje žiakov k potravinám.

  • Lyžiarsky výcvik 2024

    V dňoch 5.2. – 9.2. 2024 sa uskutočnil lyžiarsky výcvik, ktorého sa zúčastnilo dvanásť žiakov našej školy. Lyžiarsky výcvik sa konal v lyžiarskom stredisku  Ski Pohoda Krušetnica.

    Cieľom lyžiarskeho výcviku bolo osvojenie si lyžiarskych zručností, zlepšenie kondície, upevňovanie zdravia a utužovanie vzťahov. Okrem splneného cieľa si žiaci  vytvorili vzťah k tomuto športu a zimnej prírode. Prehĺbili sa vzťahy medzi žiakmi aj  sociálna komunikácia. Súťažou v slalome si preverili svoje lyžiarske zručnosti a navzájom sa podporovali. Odmenou im bola zaslúžená medaila a spomienkový diplom.

    Odniesli si veľa pekných zážitkov, boli spokojní a odhodlaní naďalej zdokonaľovať a využívať lyžiarske zručnosti aj v budúcnosti.

  • Súťaže našich žiakov

    Aj keď sa školský rok 2023/ 2024  pomaly dostal do druhého polroka,  naši žiaci za toto obdobie stihli viac než dosť. Okrem už vyhodnotených súťaží sa zapojili  v poslednom období aj  do rôznych literárnych, jazykových, športových, či vedomostných súťaží. Hoci neboli vždy úspešní, nesmierne si vážime  ich odhodlanosť, iniciatívu, húževnatosť a kreativitu.

    Na spoločnom stretnutí žiakov,  dňa 31. 1. 2024 sme vyhodnotili súťaže:

    YPSILON- slovina je hra

    Súťaž prebiehala v decembri a jej cieľom bolo zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a písomiek z predmetu SJL tak, aby sa žiaci dokázali zbavili stresu a negatívnych pocitov, tiež poukázať na to, že slovina je hra. Medzi zapojenými žiakmi  našej školy boli aj žiaci, ktorí zvládli súťaž na 100%.  Patria k nim dvaja žiaci z 2. ročníka – J. Frnčák a S. Juričák, tiež žiačka 1. ročníka B. Brišová.  V rámci škôl SR boli tohtoroční súťažiaci našej školy veľmi úspešní a umiestnili sa v zlatom pásme. Všetci súťažiaci si odniesli zo súťaže okrem  drobnej vecnej ceny aj diplom so zlatým odznakom. Tešíme sa!

    VŠETKOVEDKO – talentída

     Všetkovedko je vedomostná súťaž, ktorá prebiehala v decembri a išlo v nej o súboj najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. Zapojeným žiakom sme odovzdali diplomy a drobné vecné ceny, ktoré v súťaži získali. Blahoželáme!

    OLYMPIÁDA Z ANJ

    Okresné kolo sa konalo v januári. Úspešnou bola žiačka 9. ročníka O. Jurkyová, ktorej srdečne blahoželáme.

    Žiaci sa zúčastnili aj ďalších olympiád,  a to matematickej a geografickej.

    V závere nášho spoločného stretnutia sa žiakom prihovorili koordinátorky projektu Zelená škola. Dali žiakom do pozornosti novú dvojmesačnú iniciatívu, ktorá bude prebiehať vo februári a marci, a ktorá vychádza z Akčného plánu ZŠ a nesie názov Pondelky bez sladkostí. Žiaci dostávajú  v pondelky žetóny, a ak nemajú v tento deň v škole sladkosť, vhadzujú žetóny do vopred pripravenej nádobky. Veríme, že ponúknutá iniciatíva bude mať zmysel, a že žiaci aspoň sčasti nahradia sladkosti za ovocie alebo zeleninu.

     

  • Olympijský odznak všestrannosti

    Aj tento školský rok sa žiaci našej školy zapojili  do programu na podporu všestranného pohybového rozvoja, a to prostredníctvom projektu s názvom Olympijský odznak všestrannosti. K jeho disciplínam patrí vytrvalostný člnkový beh, hod 2 kg plnou loptou, výdrž v zhybe nadhmatom, člnkový beh 10x 5 m, skok do diaľky znožmo, ľah – sed za 30 s a je určený pre žiakov 2. stupňa ZŠ od 6.-9. ročníka.

    Odznaky získali:

    6. ročník:

    Strieborný odznak - K. Paľo

    Bronzový odznak – M. Barťák

                                     R. Baraniak

                                     Š. Kukla

    7. ročník:

    Zlatý odznak - V. Paľová

    Strieborný odznak – R.Pašková

                                    K. Kurčinová

    Bronzový odznak  - A.  Michalicová

    8. ročník:

    Bronzový odznak – V. Jurkyová

                                     T.Šilláková

    Zlatý odznak -   S. Kurtulíková

    9. ročník:

    Zlatý odznak – A. Vraštiak

    Strieborný odznak  -D. Šroba

    Sme milo prekvapení, ako sa naši žiaci zlepšujú vo výkonoch a disponujú veľmi dobrou pohybovou aktivitou. Žiakom srdečne blahoželáme k ich úspechom, ako aj ostatným zúčastneným, ktorí  získali  v projekte certifikáty. 

    Ďakujeme  za skvelú reprezentáciu našej školy v  športovom  projekte.

  • Vyhodnotenie literárnej súťaže  Šaliansky Maťko

    Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského je literárna súťaž v prednese slovenských povestí, v ktorej ožívajú hrdinovia, či udalosti  minulosti. V školách sa stala už tradičným podujatím, kde sa umeleckým prednesom symbolicky spája minulosť so súčasnosťou, kde sa cez umelecký prednes mladá generácia učí objavovať kúzla dedičstva v podobe povestí, a tak chápať dôležitosť zachovávania kultúrnych hodnôt.

    Školské kolo súťaže sa na našej škole uskutočnilo dňa 31.1.2024. Súťažilo sa v 3 kategóriách. Máme radosť, že sa do prednesu zapojila aj žiačka 1. ročníka, ktorá svojím suverénnym prejavom ohúrila porotu, ktorú tvorili pedagógovia  našej školy a  pri hodnotení  sústredili svoju pozornosť nielen vhodnosť výberu povestí, ale hlavne  na samotný umelecký prejav, ako aj celkový postoj súťažiacich, tiež očný kontakt s publikom a v neposlednom rade výslovnosť, prácu s hlasom, tempo reči, dôraz a intonáciu.

    Porota po vyhodnotení jednotlivých umeleckých prednesov rozhodla nasledovne:      

    1. kategória           žiaci 2.- 3. ročníka
          1. miesto: Ema Múdra - 3. ročník

                                         2. miesto: Jaroslav Frančák- 2. ročník

                                                          Mária Kavoňová – 1. ročník

                                                           Nela Svýbová- 3. ročník

                                         3. miesto : Júlia Kubaláková - 3. ročník

                                                           Dominika Šalatová - 3. ročník

    2. kategória               žiaci 4.- 5. ročníka

                                         1. miesto: Laura Laštíková - 4. ročník

    3. kategória                žiaci 6.-7.ročníka

                                         1. miesto:  Sophie Babinská- 7. ročník

    Víťazi boli odmenení diplomom a drobnými vecnými cenami, ktoré do súťaže poskytli rodičia zo ZRŠ. Aj ostatní súťažiaci, ktorí recitovali, si odniesli zo súťaže drobnosť.

    Umiestneným žiakom srdečne blahoželáme a všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili ďakujeme za umelecký zážitok.

    Dve žiačky, ktoré sa umiestnili na 1. miestach, a to E. Múdra a L. Laštíková, budú našu školu reprezentovať v okresnom kole, ktoré sa uskutoční  28. februára 2024.

    Budeme vám držať prsty!

  • Potraviny - aktivity Zelenej školy

    Jedným z cieľov Environmentálneho akčného plánu Zelenej školy v súčasnom certifikačnom období je znížiť produkciu  neskonzumovaného jedla - odpadu v školskej jedálni, a tak  zabrániť nielen plytvaniu jedlom, ale hlavne uvedomiť si hodnotu jedla.  Aby sa nám podarilo naplniť stanovený cieľ, aktivizovali sme nielen žiakov,  pani kuchárky, ale aj vedúcu ŠJ.

    Najskôr sme vytvorili pre žiakov dotazník o obľúbených a neobľúbených jedlách v ŠJ. Zisťovali sme ním, ktoré jedlá žiakom chutia, ktoré im chutia menej alebo nechutia vôbec a prečo. Zisťovali sme tiež, či chodia na dupľu alebo naopak, či neskonzumujú jedlo a prečo.

    Nasledovalo týždenné váženie odpadu, ktorý žiaci vyprodukovali v ŠJ.

    Po vyhodnotení  dotazníka nasledovalo stretnutie žiakov s vedúcou ŠJ. Po bohatej diskusii  spoločne zostavili týždenný jedálny lístok tak, aby najviac zodpovedal chuti každého žiaka. Jeho zostavenie však zostalo v súlade so zásadami tvorby jedálneho lístka. Počas nasledujúceho týždňa sa v ŠJ varili obedy podľa spoločne zostaveného jedálneho lístka a opäť sa  vážil odpad. Aj keď výsledky boli lepšie ako pri predchádzajúcom vážení, prijali sme  ďalšie opatrenia, ktoré by mohli napomôcť k zlepšeniu očakávanej situácie. Vyzvali sme žiakov, aby znížili príjem sladkostí a nahradili ich konzumáciou ovocia a zeleniny a žiaci, ktorí sa stravujú v ŠJ budú konzumovať desiatu v škole do 9:30, aby následne mohli  skonzumovať celý obed.    

    Veríme, že to spoločnými silami zvládneme!

  • Školský maškarný ples

    Dneska máme veľký bál,

    veď je predsa karneval.

    Dievčatá sú princezničky, 

    plnia si  tak tajné sníčky.

    Chalani zas meče  vzali,

    za princov sa vydávali.

    Fašiangy sú obdobím radosti, zábavy a  hodovania. Neodmysliteľne k nim patria aj maškarné plesy, a práve tie detské majú svoje neskutočné čaro.

    Maškarný ples ponúka každému  príležitosť ukázať nielen svoju kreativitu a originalitu, ale tiež  vystúpiť zo svojej každodennej identity a ukryť sa prostredníctvom svojho kostýmu do tajomného sveta.

    Tohtoročný školský maškarný ples sa konal v obecnom KD dňa 20.1.2024, ktorý starostlivo pripravili  členky ZRŠ a zabezpečili  nielen  nádhernú výzdobu plnú farieb, ale tiež zaujímavé ceny a bohatú tombolu od  obecných sponzorov.

    Aj tento rok sme sa tešili veľkej účasti masiek, detí, mládeže a dospelých, ktorí svojou prítomnosťou prispeli k príjemnej atmosfére plnej radosti, zábavy, tanca a hudby. 

    Oceňujeme neskutočnú fantáziu a tvorivosť rodičov, ktorí opäť dokázali vytvoriť úžasné  a originálne masky zobrazujúce nielen tradičné, ale aj moderné rozprávkové bytosti, zvieratká, či iné tajomné bytosti. Skutočne boli nádherné, a práve z nich bolo vybraných 10  najoriginálnejších, ktoré boli odmenené peknými vecnými cenami. Ceny si samozrejme odniesli aj ostatné masky.

    Ďakujeme  všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave a realizácii tohto podujatia plného príjemnej atmosféry a nezabudnuteľných zážitkov. Osobitná vďaka patrí členkám ZRŠ, sponzorom, DJ-ovi, pani riaditeľke ZŠ a pánu starostovi obce.

    Veríme, že sa  nám podarilo naplniť očakávania všetkých, a že sme  spoločne prežili nádherné sobotňajšie popoludnie plné zábavy, života a priateľstva.

  • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v MŠ

    Na základe rozhodnutia RÚVZ v DK je prerušený výchovno-vzdelávací proces v MŠ od 30.1.2024 – 03.02.2024.

  • ZLATÝ DIPLOM v celoslovenskej súťaží

  • Prevencia kriminality z pohľadu PZ

    O prevencii hovoríme v rôznych oblastiach nášho života. Tento raz sme pre žiakov 8. a 9. ročníka pripravili besedu s policajným preventistom kpt. Mgr. Tiborom Šándorom na tému Trestnoprávna zodpovednosť mládeže. Na konkrétnych príkladoch mladých ľudí z nášho regiónu sa na naši žiaci mohli poučiť, čomu sa vyhýbať a ako predchádzať negatívnym následkom nevhodného správania. 

  • Vyhodnotenie súťaží CVČ-Maják v Námestove

    Aj tento rok sa pred Vianocami žiaci našej školy zapojili do vianočných súťaží, ktoré každoročne  organizuje  CVČ- Maják v Námestove. V obidvoch súťažiach boli úspešní.

    V literárnej súťaži  s názvom Môj vianočný príbeh získala vo svojej kategórii 2. miesto žiačka 7. ročníka K. Kubaláková. Srdečne blahoželáme.

    V pracovnej súťaži, ktorá niesla názov Najkrajšia vianočná ozdoba získala 1. miesto-cenu poroty žiačka 3. ročníka S. Barťáková  a jej malá myška. Tešíme sa. Víťazky získali vecné ceny a diplom.

    Oceňujeme žiakov s akým nasadením, chuťou, fantáziou a tvorivosťou sa zapájajú do  všetkých ponúknutých aktivít.

  •   Rovesnícke učenie na témy, ktoré hovoria o jedle

    Tesne pred vianočnými prázdninami si staršie žiačky  našej školy pripravili krásnu, ale hlavne podnetnú, poučnú a veľmi výstižnú prezentáciu tematicky zameranú na jedlo. Témy, ako sú   Sýty hladnému neverí, Chcem jesť zdravo, pridaj sa k nám a Plytvanie jedlom vychádzali z Akčného plánu Zelenej školy, a práve s prichádzajúcimi vianočnými sviatkami sú aj veľmi aktuálne. Cez Vianoce chceme mať všetkého dostatok, chceme mať čo najviac  jedla, no stáva sa, že nestačíme skonzumovať všetko a nakoniec jedlo skončí v koši.

    Žiačky ponúkli rovesníkom spôsoby, ako zabrániť aspoň sčasti plytvaniu potravinami. Prebytočné jedlo by sa mohlo včas darovať sociálne slabším ľuďom, prípadne organizáciám, ktoré ponúkajú pomocnú ruku ľuďom bez domova, ľuďom, ktorí sú skutočne hladní.  Ďalším spôsobom, ako zabrániť plytvaniu potravinami je plánovať a minimalizovať nákupy len na potrebné veci, prípadne konzervovať, mraziť, či sušiť potraviny. Je dôležité uvedomiť si hodnotu jedla a zabraňovať jeho plytvaniu.

    Životné skúsenosti  nie nadarmo hovoria, že sýty hladnému neverí. Znamená to, že v sýtosti si neuvedomujeme, aká hodnota sa skrýva v jedle, a čo jedlo znamená pre ľudí, ktorí trpia hladomorom, ktorého príčinou sú najčastejšie vojnové konflikty a klimatické zmeny. Tieto  spôsobujú nedostatok vody, jej kontamináciu a následnú podvýživu. Sýty by mal byť vďačný a podeliť sa s tými, ktorí majú nedostatok jedla.

    Do povedomia sa preto  žiakom dostali aj organizácie, ktoré pomáhajú hladujúcim deťom, ako napríklad Mary's Meals, Plamienok a Viac než šperk. Získali tiež základné informácie o mnohých slovenských rodinách, ktoré častokrát čelia rôznym finančným situáciám a napriek tomu pomáhajú práve tým, ktorí do života dostali ešte menej. Často sú to práve hladujúce deti v rozvojových krajinách.

    Žiaci dostali základné informácie aj  o zdravom životnom štýle, ako a prečo s ním začať, o dôležitosti pitného režimu, o konzumácii zdravých jedál, o náhradách sladkostí a o stravovaní sa v reštauráciách. Dôležité je uvedomiť si, že zdravá strava nie je len trend, ale v prvom rade základná investícia do vlastného zdravia.

    Témy žiakov  veľmi zaujali a boli pre  nich prínosom. Dôkazom toho  bola  spätná väzba, pri ktorej žiaci písomne, či kresbami vyjadrovali svoje postoje, názory a v neposlednom rade ponúkali skvelé nápady hlavne, ako neplytvať jedlom, ako  sa zdravo stravovať.

  • Vianočné trhy

    Drevo v krbe praská,

     v našich srdciach láska.

    Ihličie krásne vonia,

    zvončeky tíško zvonia.

    Plamienok v srdci blkoce,

    veď sú tu opäť Vianoce.

    Vianoce  -  najkrajšie sviatky roka, na ktoré sa každý z nás  starostlivo pripravuje. A práve  v tomto  predvianočnom čase, keď  prípravy a nákupy vrcholia, sa  na  našej škole už tradične organizujú vianočné trhy. Tohtoročné  prebiehali 18.decembra a žiaci sa  na trhy  veľmi tešili, veď sú pre nich čarovným okamihom, ktorý spája radostnú atmosféru a ponúka spoločné stretnutie žiakov, učiteľov a rodičov. Trhy poskytujú žiakom priestor na rozvíjanie finančnej gramotnosti, sú miestom, kde môžu ponúkať vlastnoručne vyrobené výrobky, sú  príležitosťou na komunikáciu a majstrovstvom, ako ponúkať vlastné výrobky, upravovať ceny, či zľavovať tovar.

    Žiaci sa na tohtoročné trhy aj dôsledne pripravili. Predávali nádherné vianočné ozdoby, hračky, knihy, bylinky, výrobky z dreva, bižutériu, oblátky, vianočné cukrovinky, koláčiky, cukrovú vatu a veľa iných vecí. Musíme uznať, že ponuka bola skutočne veľmi pestrá a lákavá pre každého návštevníka. Vládla tu skutočne príjemná predvianočná atmosféra a bolo úžasným zážitkom pozorovať žiakov pri kúpe či predaji výrobkov, pozorovať ich pritom, ako kalkulujú s mincami, ako  ich rátajú a kontrolujú, ako dokážu komunikovať,  upravovať ceny a ponúkať zľavy.

    Sme radi, že sme dostali príležitosť, aby sme sa opäť v duchu sviatkov spojili, vzájomne si rozdávali lásku, radosť v tomto predvianočnom období. Veríme, že tieto spoločne strávené  chvíle budú pre všetkých nezabudnuteľným zážitkom.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Babín
    Babín 37
    02952 Babín

    email: zsmsbabin@gmail.com
  • 043 5577285
    043 55 77 210
    mobil:
    0911130368

    fax: 043 55 77 210

Fotogaléria