Navigácia

  • Vyhodnotenie súťaží CVČ-Maják v Námestove

    Aj tento rok sa pred Vianocami žiaci našej školy zapojili do vianočných súťaží, ktoré každoročne  organizuje  CVČ- Maják v Námestove. V obidvoch súťažiach boli úspešní.

    V literárnej súťaži  s názvom Môj vianočný príbeh získala vo svojej kategórii 2. miesto žiačka 7. ročníka K. Kubaláková. Srdečne blahoželáme.

    V pracovnej súťaži, ktorá niesla názov Najkrajšia vianočná ozdoba získala 1. miesto-cenu poroty žiačka 3. ročníka S. Barťáková  a jej malá myška. Tešíme sa. Víťazky získali vecné ceny a diplom.

    Oceňujeme žiakov s akým nasadením, chuťou, fantáziou a tvorivosťou sa zapájajú do  všetkých ponúknutých aktivít.

  •   Rovesnícke učenie na témy, ktoré hovoria o jedle

    Tesne pred vianočnými prázdninami si staršie žiačky  našej školy pripravili krásnu, ale hlavne podnetnú, poučnú a veľmi výstižnú prezentáciu tematicky zameranú na jedlo. Témy, ako sú   Sýty hladnému neverí, Chcem jesť zdravo, pridaj sa k nám a Plytvanie jedlom vychádzali z Akčného plánu Zelenej školy, a práve s prichádzajúcimi vianočnými sviatkami sú aj veľmi aktuálne. Cez Vianoce chceme mať všetkého dostatok, chceme mať čo najviac  jedla, no stáva sa, že nestačíme skonzumovať všetko a nakoniec jedlo skončí v koši.

    Žiačky ponúkli rovesníkom spôsoby, ako zabrániť aspoň sčasti plytvaniu potravinami. Prebytočné jedlo by sa mohlo včas darovať sociálne slabším ľuďom, prípadne organizáciám, ktoré ponúkajú pomocnú ruku ľuďom bez domova, ľuďom, ktorí sú skutočne hladní.  Ďalším spôsobom, ako zabrániť plytvaniu potravinami je plánovať a minimalizovať nákupy len na potrebné veci, prípadne konzervovať, mraziť, či sušiť potraviny. Je dôležité uvedomiť si hodnotu jedla a zabraňovať jeho plytvaniu.

    Životné skúsenosti  nie nadarmo hovoria, že sýty hladnému neverí. Znamená to, že v sýtosti si neuvedomujeme, aká hodnota sa skrýva v jedle, a čo jedlo znamená pre ľudí, ktorí trpia hladomorom, ktorého príčinou sú najčastejšie vojnové konflikty a klimatické zmeny. Tieto  spôsobujú nedostatok vody, jej kontamináciu a následnú podvýživu. Sýty by mal byť vďačný a podeliť sa s tými, ktorí majú nedostatok jedla.

    Do povedomia sa preto  žiakom dostali aj organizácie, ktoré pomáhajú hladujúcim deťom, ako napríklad Mary's Meals, Plamienok a Viac než šperk. Získali tiež základné informácie o mnohých slovenských rodinách, ktoré častokrát čelia rôznym finančným situáciám a napriek tomu pomáhajú práve tým, ktorí do života dostali ešte menej. Často sú to práve hladujúce deti v rozvojových krajinách.

    Žiaci dostali základné informácie aj  o zdravom životnom štýle, ako a prečo s ním začať, o dôležitosti pitného režimu, o konzumácii zdravých jedál, o náhradách sladkostí a o stravovaní sa v reštauráciách. Dôležité je uvedomiť si, že zdravá strava nie je len trend, ale v prvom rade základná investícia do vlastného zdravia.

    Témy žiakov  veľmi zaujali a boli pre  nich prínosom. Dôkazom toho  bola  spätná väzba, pri ktorej žiaci písomne, či kresbami vyjadrovali svoje postoje, názory a v neposlednom rade ponúkali skvelé nápady hlavne, ako neplytvať jedlom, ako  sa zdravo stravovať.

  • Vianočné trhy

    Drevo v krbe praská,

     v našich srdciach láska.

    Ihličie krásne vonia,

    zvončeky tíško zvonia.

    Plamienok v srdci blkoce,

    veď sú tu opäť Vianoce.

    Vianoce  -  najkrajšie sviatky roka, na ktoré sa každý z nás  starostlivo pripravuje. A práve  v tomto  predvianočnom čase, keď  prípravy a nákupy vrcholia, sa  na  našej škole už tradične organizujú vianočné trhy. Tohtoročné  prebiehali 18.decembra a žiaci sa  na trhy  veľmi tešili, veď sú pre nich čarovným okamihom, ktorý spája radostnú atmosféru a ponúka spoločné stretnutie žiakov, učiteľov a rodičov. Trhy poskytujú žiakom priestor na rozvíjanie finančnej gramotnosti, sú miestom, kde môžu ponúkať vlastnoručne vyrobené výrobky, sú  príležitosťou na komunikáciu a majstrovstvom, ako ponúkať vlastné výrobky, upravovať ceny, či zľavovať tovar.

    Žiaci sa na tohtoročné trhy aj dôsledne pripravili. Predávali nádherné vianočné ozdoby, hračky, knihy, bylinky, výrobky z dreva, bižutériu, oblátky, vianočné cukrovinky, koláčiky, cukrovú vatu a veľa iných vecí. Musíme uznať, že ponuka bola skutočne veľmi pestrá a lákavá pre každého návštevníka. Vládla tu skutočne príjemná predvianočná atmosféra a bolo úžasným zážitkom pozorovať žiakov pri kúpe či predaji výrobkov, pozorovať ich pritom, ako kalkulujú s mincami, ako  ich rátajú a kontrolujú, ako dokážu komunikovať,  upravovať ceny a ponúkať zľavy.

    Sme radi, že sme dostali príležitosť, aby sme sa opäť v duchu sviatkov spojili, vzájomne si rozdávali lásku, radosť v tomto predvianočnom období. Veríme, že tieto spoločne strávené  chvíle budú pre všetkých nezabudnuteľným zážitkom.

  • Jasličková pobožnosť

    „Kristus, Spasiteľ je tu,
    Tešiteľ sveta je tu!“

    Spieva sa v známej piesni Tichá noc, svätá noc. Aby sme si túto skutočnosť hlbšie uvedomili a sprítomnili, naši žiaci pod vedením p. uč. A. Chudobovej nacvičili a predviedli jasličkovú pobožnosť – príbeh narodenia nášho Mesiáša v Kostole zoslania Ducha Svätého v Babíne dňa 25.12. o 16:00.

  • Oslava sv. Mikuláša

    Mikuláš, náš dedko starý,

     ty vieš robiť veľké čary.

     Nadelíš nám  radosti,

    čižmu plnú sladkostí.

    Mikuláško, príď aj k nám,

     nemusíš však chodiť sám.

    Priveď si aj anjelikov,

     nech náš dom je plný zvykov.

    Čertíkov sa bojíme,

    polepšenie sľúbime.

    Mikuláš je jeden z najobľúbenejších dní v roku pre všetky deti. Tento zimný deň  je pre nich dobrodružstvom naplneným nielen darčekmi v podobe sladkostí, ale hlavne plný radosti, smiechu a zážitkov.

    Oslavu sv. Mikuláša na našej škole už tradične pripravujú najstarší žiaci našej školy. Prestrojení do šiat Mikuláša a jeho verných spoločníkov -  anjelov a čertov si prichystali pre žiakov vzrušujúce chvíle plné radosti a štedrosti. Okrem balíčkov  si pre nich nachystali Mikulášsky kvíz  a žiaci mu na oplátku spievali piesne, recitovali básne. Tiež mu kládli  rôzne otázky a  sľubovali, že budú počúvať rodičov a učiteľov. Vďakou deviatakom za vynaložené úsilie boli rozžiarené tváre žiakov, úsmev na perách a oči naplnené úžasom.

    Balíčky pre žiakov venovali rodičia zo ZRŠ. Ďakujeme!

  • Jeseň vo fľaši – vyhodnotenie

    Lúčime sa s tebou, jeseň,
    už nám padá biely sneh.

    Už doznela tvoja pieseň,

    v diali počuť detský smiech.

    Počas jesenných mesiacov mali žiaci možnosť zapojiť sa do pracovnej súťaže s názvom Jeseň vo fľaši. Súťažou sme ponúkli  žiakom  väčší priestor na  spoločne strávené chvíle so svojimi blízkymi, príbuznými počas dlhých jesenných večerov, priestor na  spoločnú komunikáciu, na rozhovor, na  vyjadrovanie svojich myšlienok vložených  do spoločnej tvorby.

    Úlohou žiakov bolo zachytiť jeseň  vo vnútri fliaš. A musíme uznať, že sa im  to naozaj podarilo. Veď každá fľaša sa stala malým svetom, kde  harmónia pestrých farieb a blikajúcich svetielok vo vnútri fliaš vytvárala skutočnú  jesennú atmosféru. Z každej fľaše  bolo cítiť nejaký príbeh, ktorý odzrkadľoval jesenné zážitky, príbehy či radosti. Každá fľaša bola jedinečná a zároveň ako celok vytvorili nádhernú pestrofarebnú kolekciu, ktorá počas jesene zdobila nielen  presklené vitríny vo vestibule aj schodisko na prízemí školy.

    Porota, ktorú tvorili nielen žiaci, pedagógovia, nepedagogickí zamestnanci školy, ale aj rodičia

    vyberala najoriginálnejšie výrobky spomedzi 43 výrobkov. Hoci porota mala neľahkú úlohu,  napokon rozhodla  a vybrala 10 najoriginálnejších fliaš nasledovne : M. Matys – 2. roč. a A. Matysová -5. roč., M. Malovec – 1. roč., S. Barťáková – 3. roč., J. Kurčina -3. roč, Š. Bajči -2. roč., N. Žuffová -1. roč., N. Papáková -2. roč.,  O. Paško – 2. roč., R. Babinský – 1. roč., A. Babinská - 4. roč.

    Víťazi si odniesli pekné vecné ceny.

    Ocenené  drobnými cenami boli aj  ostatné výrobky, ktoré do súťaže venovali mamičky zo ZRŠ.

    Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tvorbe  týchto nádherných skvostov.

  • Záložka do knihy spája školy - vyhodnotenie

    Žiaci našej školy sa v mesiaci október zapojili do čitateľského československého projektu Záložka do knihy spája školy.  Záložka do knihy spája v skutočnosti nielen školy, ale aj čitateľa  s knihou – s dejom, spája  čitateľa s autorom, spája školské vedomosti s poznatkami, ktoré objavíme v knihe.  A práve prečítaná kniha bola rozhodujúcou pri tvorbe záložiek, ktorej témou bol Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.

    Žiaci starostlivo a veľmi precízne vytvárali  na základe prečítaných kníh záložky pre žiakov z partnerskej školy – z Husleniek.  Okrem toho, že do nich vkladali kúsok seba, každú  z nich  dotvárali farebnými ilustráciami. A práve nádherné  a pestrofarebné ilustrácie boli podnetom, aby sme  pred ich odoslaním do Českej republiky vybrali a vyhodnotili tie, ktoré boli  niečím  výnimočné, ktoré  niečím zaujali.

    Porota rozhodla nasledovne:

    1. ročník:  Brišová B.

                              Vraštiaková M.

                              Gábor S.

                              Slameník O.

    1. ročník : Klimčík M.

                              Bajči Š.

                              Bakošová S.

                            Juričáková S.

                            Paško O.

                            Gáborová S.

    1. ročník: Škuntová L.

                             Sopko B.

                             Konštiaková T.

                             Kurčina A.

                             Múdra E.

    1. ročník:  Kútnik A.

                              Laštíková L.

                              Kubasová N.

                              Hnojčík P.

                              Somorčík T.

    1. ročník:  Kampoš D.

                             Babinská A.

                             Juričáková K.

  • Jablone v obci- vyhodnotenie

    Súťaž Jablone v obci, ktorá prebiehala v októbri bola súčasťou projektu Ekopolis a projektu Zelená škola.

    Žiaci sa v jednej chvíli stali výskumníci, zisťovali totižto od svojich rodičov, starých rodičov či známych podrobné a užitočné informácie o vybranej jabloni v obci. Údaje zaznamenávali do vopred pripravených tzv. rodných listov jabloní. Tieto potom spolu s plodom - jablkom putovali do školy. Vystavené boli v presklených vitrínach, aby boli sprístupnené širšej verejnosti a neskôr  porotou vyhodnotené.

    Do súťaže sa zapojilo 42 žiakov a vyhodnotené boli nasledovne:

    1.stupeň:

      1.miesto
    Laštíková L. - 4.ročník
    Frančák J.  - 2.ročník
    Gáborová S.-  2.ročník
    Svýbová N. - 3.ročník
    Kubasová N.-  4.ročník
    Kubaľáková J. - 3.ročník
    Kubaľáková T.-  4.ročník

    2.miesto
    Škuntová L. - 2.ročník

    3.miesto
    Juričáková S. - 2.ročník
    Bajči Š. - 2.ročník
    Paško O. - 2.ročník

    2.stupeň:

    1.miesto
    Slameníková K.- 5.ročník

    2.miesto
    Kormaňáková V. 5.ročník
    Babinská S. -6.ročník
    Kubaláková K.- 6.ročník

    3.miesto
    Kurčina Ľ - 6.ročník
    Kurčinová K. - 6.ročník
    Kavecká A. - 6.ročník
    Paľo K. - 6.ročník
    Bohúcka V. - 6.ročník
    Bajčiová E. - 6.ročník
    Machová E. - 6 ročník.

    Táto súťaž nebola len o súťažení, a víťazstvách, ale hlavne o objavovaní a obdivovaní ovocných stromčekov – jabloní v obci.

  • Školská knižnica 20.12.2023

    Školská knižnica bude dňa 20.12.2023 otvorená v čase od 12:45 do 13:15.

  • Organizačné pokyny

    Dňa 22.12.2023 riaditeľka školy poskytuje žiakov základnej školy voľno. Vyučovanie v tento deň nebude.
    Dňa 22.12.2023 je v prevádzke materská škola aj školská jedáleň.
    V prípade záujmu bude dňa 22.12.2023 zabezpečený celodenný školský klub.
    Od 23.12.2023 do 7.1.2024 sú vianočné prázdniny. V tomto čase nie je v prevádzke materská škola ani školská jedáleň.
    Školské vyučovanie sa začína 8.1. 2024.

  • Fotosúťaž - Naša školská záhrada - vyhodnotenie

    Táto súťaž sa organizovala v rámci projektu EKOPOLIS. Úlohou žiakov bolo nájsť a odfotografovať v našej škole - v školskej záhrade niečo, čo je  výnimočné, niečo, čo zaujme. Fotografií žiaci nafotili  veľké množstvo a musíme uznať, že mnohé z nich boli skutočne kvalitné. Porota, ktorú tvorili nielen pedagógovia z našej školy, ale aj umelci – fotografi pri hodnotení brali do úvahy originalitu záberov, kompozíciu, ideu, spájanie prvkov, detail, či tieň.

    Hodnotenie dopadlo nasledovne:

    1. miesto : V. Svynarenko – 8 roč.
    2. miesto: B. Paško - 8. roč.
    3. miesto : V. Jurkyová - 8. roč.

    Ocenení boli aj ďalší žiaci : T. Šilláková -8. roč., K. Gregorová – 8. roč., B.Babinská – 9. roč., M. Bakoš – 5. roč., N. Margetínová – 9. roč., O. Jurkyová -8. roč. L. Mišániková -9. roč.

    Žiaci si odniesli pekné vecné ceny.  Víťazom srdečne gratulujeme  a máme radosť z ich úspešnej umeleckej činnosti.

  • Adventný kalendár

    Medzitriedna súťaž, ktorá prebiehala v novembri má svojich víťazov. Aby bolo hodnotenie objektívne, oslovili sme nestranných odborníkov zo základnej umeleckej školy, aby podľa  stanovených kritérií, ako nápaditosť, ekologickosť, výplň kalendára, miera pomoci žiakom pri tvorbe ako aj celková estetika výrobku,  kalendáre vyhodnotili.

    Víťazné kalendáre: 1. stupeň - 3. ročník  a 2. stupeň – 8. ročník. Radosť žiakov z víťazstva znela celou školou. A bodaj by nie, veď sa môžu tešiť na predvianočný deň voľna. Blahoželáme!

  • Vyhodnotenie súťaží

    Naša škola je školou otvorenou, je plná výziev, podnetov, príležitostí pre každého žiaka. Ponúkame žiakom  široké spektrum aktivít a súťaží, ktoré môžu osloviť každého z nich. Žiakov neustále podnecujeme, motivujeme a aktivizujeme. Tento  štvrťrok školského roka 2023/2024 sa žiaci zapojili do mnohých z nich. Práve v deň osláv sv. Mikuláša bola príležitosť na spoločné stretnutie žiakov, aby sme slávnostne vyzdvihli a ocenili tých najiniciatívnejších. Prinášame ich vyhodnotenie.

    Olympiáda z ANJ

    Školské kolo Olympiády z anglického jazyka prebehlo na našej škole v novembri. Zúčastnili sa ho žiaci  siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka. Olympiáda prebiehala v dvoch kategóriách. 1. kategória - žiaci 7. ročníka, 2. kategória – žiaci 8. a 9. ročníka.  Úspešné a ocenené  boli O. Jurkyová – žiačka 9. roč. a M. Hušlová – žiačka 7. ročníka. Srdečne žiačkam blahoželáme a budeme im držať prsty v  okresnom kole, ktoré sa uskutoční v januári.

    Olympiáda zo SJL

    Školské kolo Olympiády zo SJL sa uskutočnilo v októbri a zúčastnili sa ho žiaci ôsmeho a deviateho ročníka. Jednoznačnou a ocenenou víťazkou sa stala žiačka ôsmeho ročníka S. Kurtulíková, ktorá v novembri reprezentovala našu školu aj v okresnom kole.

    Technická olympiáda

    Školské kolo technickej olympiády sa uskutočnilo v novembri. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. V kategória A- starší žiaci bol úspešný a ocenený žiak  9. ročníka D. Šroba  a T. Páterek – žiak 9. ročníka a v kategórii B-mladší žiaci bol úspešný a ocenený  F. Kalaj – žiak 7. ročníka, ktorý zároveň v okresnom kole získal 3. miesto. Tešíme sa a gratulujeme!

    Školská knižnica – čitateľská výzva

    S radosťou musíme konštatovať, že naši žiaci zostávajú verní školskej knižnici, pravidelne ju navštevujú, čítajú a píšu o prečítanej knihe zaujímavé a pútavé výzvy, ktoré nadchnú a motivujú každého, aby siahol knihe a prečítal si ju. Výzvy, ktoré  boli postupne žrebované samotnými žiakmi, boli prečítané a zároveň bol ocenený autor tejto výzvy – žiak, ktorý knihu prečítal. Vyžrebovaných a ocenených bol veľký počet žiakov.

    Tento školský rok sú vernejšími čitateľmi žiaci 1. stupňa, najviac si požičiavajú komiksy a najobľúbenejšou knihou je  kniha s názvom Úsmev.

    Hovorme o jedle

    V súťaži  Hovorme o jedle, do ktorej sme sa zapojili  so žiakmi v októbri v rámci Svetového dňa potravín, a to cez rôzne tvorivé  a zážitkové aktivity, naša škola bola zaradená do zlatého pásma, čo nás nesmierne teší. Určite je toto ocenenie  zadosťučinením  nielen pre žiakov, ale aj učiteľov za tvorivosť a vytrvalosť.

    Scénické čítanie

    Pozornosť a ocenenie si zaslúžili aj žiačky, ktoré svojím umeleckým majstrovstvom  vybojovali v novembri  na festivale scénického čítania v Námestove  dve 1. miesta a jedno 3.miesto.

    Boli ste úžasní!

    Ibobor

    Informatická  súťaž s názvom  Ibobor prebehla na našej škole v mesiaci november, a to  od 6. 11. do 10.11.2023 a zúčastnili sa ho všetci žiaci 3. až 9. ročníka.

    Výtvarná súťaž ARRIVA

    Výtvarná súťaž, ktorú organizuje spoločnosť ARRIVA v rámci Európskeho týždňa mobility prebiehala v októbri. Absolútnymi víťazmi sa stal kolektív žiakov 3. ročníka. Oceňujeme hlavne aktivitu J. Kubalákovej a J. Kurčinu, ktorí svojou iniciatívou zabezpečili celému kolektívu hodnotnú výhru.

  • Cestujeme spolu autobusom 15 rokov

    Hurááá! Tak predsa! Podarilo sa nám vyhrať!

    Aj keď sa každoročne žiaci našej školy zapájajú do výtvarnej súťaže, ktorú organizuje spoločnosť ARRIVA v rámci Európskeho týždňa mobility a doteraz neboli úspešní, nevzdávali sa. A oplatilo sa, lebo tento rok sa to nakoniec podarilo.  

    Spomedzi viac než 600 kresieb, malieb, či iných techník bolo vybraných šesť prác - autobusov, z každej dopravnej spoločnosti jeden, a práve autobus našich žiakov patrí medzi nich a dokonca spomedzi šiestich výherných prác, ten náš bol víťazný. 

    Nečakaným a obrovským prekvapením  bolo, keď zástupcovia spoločnosti ARRIVA zaklopali na triedu  našich tretiakov, aby im  nielen  poblahoželali k víťazstvu, ale  aby im  odovzdali  hodnotnú cenu – výtvarné pomôcky pre celú triedu. Okrem toho položili žiakom pár otázok, smerujúcich na skúsenosť žiakov počas cestovania autobusom, na  zážitky, ktoré sa spájajú s cestovaním autobusom, ako aj na správanie sa vodičov autobusov počas cestovania.

    Oceňujeme hlavne aktivitu J. Kubalákovej a J. Kurčinu, ktorí svojou iniciatívou zabezpečili celému kolektívu hodnotnú cenu.

    Jeden za všetkých, všetci za jedného!

  • Týždeň boja proti drogám

    Tretí novembrový týždeň je každoročne  venovaný problematike drog v celej Európe. V  týždni od 20. 11. do 24. 11. 2023 sme sa  preto spoločne zapojili do výzvy, do Európskeho týždňa boja proti drogám, a to  s vedomím, že  rôznymi aktivitami môžu byť žiaci o tejto problematike nielen informovaný, ale  tiež môžu prispieť k vytváraniu bezpečného  prostredia, v ktorom môžu byť šťastní, v ktorom môžu  žiť v zdraví, rásť, či  vzdelávať sa.

    Žiaci počas celého týždňa bojovali proti drogám tými najpestrejšími aktivitami. S pedagógmi viedli na danú tému rozhovory, tvorili plagáty, projekty, športovali, tvorili texty, spievali, čítali a dramatizovali. Starší žiaci- siedmaci, ôsmaci a deviataci navyše absolvovali veľmi podnetnú prednášku s riaditeľom zariadenia PhDr. Marcelom Zemančíkom a siedmimi klientami Akreditovaného resocializačného centra Z – Návrat so sídlom v Bobrove.

    Vzájomne  nám na  sebe záleží!

  • Scénické čítanie 2023

    Scénické čítanie je inovatívna forma prezentácie literárnych textov, kde emócie, intonácia či rytmus slov zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri vytváraní celkovej atmosféry v publiku a zároveň  ponúkajú  divákom nezabudnuteľné zážitky.

    Scénické čítanie je  teda čítanie,  v ktorom slová ožívajú, stávajú sa živými postavami a príbehy  sa prebúdzajú k životu.

    Občianske združenie Divadlo nepozná nudu organizovalo tento rok už 4. ročník Scénického čítania, ktoré sa uskutočnilo 27. 11. 2023 v Dome Kultúry v Námestove. Festival  podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

    Tento rok súťažiaci čítali a inscenovali prózu a poéziu z kníh spisovateľky Toni Revajovej a spisovateľky Kristy Bendovej, ktorá  by tento rok oslávila storočnicu. Pozvanie na festival prijali vzácni hostia a zároveň odborníci, ktorí zasadli do poroty. 

    Privítali sme spomínanú spisovateľku Toňu Revajovú, herečku Danielu Kubíkovú, Elišku Sadílekovú, autorku viacerých scénických čítaní, herca  Lukáša Tandaru  a metodičku a odborníčku na umelecký prednes Evu Štofčíkovú,  ktorá sa  zároveň stala predsedkyňou poroty. Do poroty zasadla aj Ivana Kurčinová, predsedkyňa Občianskeho združenia Divadlo nepozná nudu.

    Festival scénického čítania otvoril herec Lukáš Tandara svojím humorným a pútavým vystúpením Hravo čítame s Osmijankom.

    Nasledovalo  predstavenie 13-tich scénických čítaní, čítaní pri ktorých  sa slová z kníh  stali živými postavami, čítaní, ktoré dokázalo vtiahnuť do deja celé publikum. Pred samotným vyhlásením výsledkov sa žiaci zúčastnili besedy s pani spisovateľkou Toňou Revajovou, ktorá žiakom s nadšením rozprávala o svojej  tvorbe, o bohatých zážitkoch a inšpiráciách pri písaní detskej literatúry. Pohotovo a so záujmom odpovedala žiakom na každú položenú otázku.

    S nadšením a radosťou sme prijali fakt, že naši žiaci boli v súťaži opäť veľmi úspešní, získali dve 1. miesta a jedno 3. miesto. Okrem úprimnej radosti si žiaci odniesli diplomy, knihy a vecné ceny, ktoré do súťaže venovalo Občianske združenie Divadlo nepozná nudu. Víťazom  srdečne blahoželáme a veľmi sa tešíme  z ich úspechov.

  • Strom života - októbrová fotovýzva

    Strom života je environmentálna organizácia, ktorá má za sebou 40- ročnú históriu na celom území Slovenska.  Pomáha žiakom  cez vyhlásené fotovýzvy prebúdzať chuť učiť sa, cez  rôzne  zážitkové aktivity umožňuje rozvíjať ich osobnosť, umožňuje im nadobúdať vedomosti o prírode, prírodnom prostredí, čím ich vedie ku konaniu v prospech ochrany prírody a zveľaďovaniu života na Zemi. 

    Jej snahou je tiež rozvíjať a ovplyvňovať hodnotový systém, posilňovať zodpovednosť voči sebe i druhým, podporovať zdravý životný štýl a v neposlednom rade prispievať k rozvoju tvorivosti, fantázie, čitateľskej gramotnosti, komunikačných, bádateľských či prezentačných zručností a  kritického myslenia. Žiaci 4. ročníka sa zapojili do októbrovej fotovýzvy tým, že na školskom dvore – v altánku vyrábali ručne robený papier, pričom využili rámiky zo Stromu života.  Žiaci boli   v tejto výzve  úspešní, získali  ocenenie v podobe knihy a diplomu.

    Blahoželáme a tešíme sa, že žiaci  s láskou  pristupujú k prírode a jej ochrane.

  • Exkurzia - Zvolen

    Dňa 15.11. 2023 bol pre žiakov štvrtého, piateho a ôsmeho ročníka výnimočný. V rámci exkurzie, ktorá mala literárno – umelecký a  vzdelávací charakter, navštívili mesto  Zvolen.

    Počas cestovania obdivovali krásy okolitej prírody, utvrdzovali  a upevňovali si vlastivedné učivo, ako aj učivo z geografie a dejepisu. Poznávali nepoznané mestá, dediny, rieky, kopce, pohoria, hrady, zrúcaniny a kaštiele. 

    A nielen to, práve cestovanie ponúklo žiakom priestor a väčšie možnosti na socializáciu, rozhovor a   vznik nových priateľstiev. Prvou časťou exkurzie bola návšteva divadelného predstavenia  s názvom Zázračná cesta králika Eduarda v divadle Jozefa Gregora Hronského. Bol to príbeh o porcelánovej hračke, zajacovi Eduardovi, ktorý vo svojom životnom putovaní podnecoval divákov k zamysleniu sa nad hodnotami priateľstva, lásky a medziľudských vzťahov.

    Nasledovala návšteva lesníckeho a drevárskeho múzea, ktoré poskytlo žiakom praktický pohľad na spracovanie dreva a prezentovalo fascinujúce informácie o živote lesných tvorov. Žiaci si tiež mohli prezrieť nástroje používané pri drevárskej práci v minulosti, a dokonca sa dozvedieť, ako sa mení lesné prostredie v priebehu ročných období. Keďže múzeum  prezentuje  aj regionálne dejiny Zvolena, žiaci mali možnosť spoznať jednu z najstarších a najvplyvnejších rodín v histórii Zvolenskej stolice, rodiny Ostrolúckej. Expozícia prostredníctvom moderných technológií,  hodnotných zbierok predmetov a kníh umožnila žiakom nahliadnuť aspoň z časti do spôsobu ich života.

    Veríme, že sme naplnili očakávania našich žiakov. Sme presvedčení, že si každý z exkurzie odniesol  nielen nové vedomosti, ale aj nezabudnuteľné  umelecké zážitky, o čom svedčia aj  vyjadrenia oslovených žiakov, ktorí  hovorili, že sa im na exkurzii najviac páčilo divadlo a jeho hlavná postava Eduard. Práve divadlo bolo pre žiakov silným a dojímavým zážitkom, keďže  s nadšením, radosťou a spontánnosťou boli vťahovaní do samotného deja. Tiež boli očarení múzeom, kde ich najviac zaujali zvieratká.

  • Pasovanie prvákov za čitateľov

    Knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta.

    Po slávnostnom privítaní našich najmladších žiakov – prváčikov v školskej knižnici, dňa  8.11. 2023,  nasledoval príhovor pani riaditeľky školy, ktorý bol zameraný na dôležitosť  čítania  kníh v každom veku. Prváčikovia sa dozvedeli, že  čítanie  kníh predovšetkým zbystruje myseľ,  čítaním sa zlepšuje   zdravie a sústredenie človeka, odháňa sa stres, čítanie  z nás robí  lepších ľudí. 

    Vďaka knihám sme kreatívnejší, máme bohatšiu slovnú zásobu, čítaním si rozvíjame aj ostatné komunikačné zručnosti, a to rozprávanie, písanie a v neposlednom rade počúvanie. A práve počúvanie je pre  prváčikov veľmi dôležité. Keďže sa len postupne učia čítať,  rozprávky a  príbehy si môžu zatiaľ vypočuť od svojich rodičov, či pani učiteliek. A aby sa z nich čo najrýchlejšie  stali aktívni čitatelia, ktorí budú pravidelne navštevovať našu školskú  knižnicu, boli pasovaní za čitateľov a  prevzali si tak čitateľské preukazy, ktoré im budú  slúžiť na požičiavanie kníh zo školskej knižnice.

    Druháčikovia im pri tejto príležitosti odporúčali, aké knihy by si mohli prečítať a prečo,  aké knihy sú vhodné pre prvákov, hovorili tiež príhody a  skúsenosti zo školskej knižnice.

    Žiaci  boli  veľmi pozorní, s nadšením počúvali a so záujmom si prezerali knižnicu. Veríme, že sa z nich stanú vášniví čitatelia, ktorí budú pravidelne navštevovať  školskú knižnicu.

    Veď: Najväčším pokladom je dobrá knižnica.

  • Aktívna škola

    Tento školský rok sa  naša škola zapojila do projektu  Ministerstva školstva s názvom Aktívna škola, ktorej cieľom bude priniesť do školy nielen viac pohybu, ale tiež motivovať žiakov k zdravému životnému štýlu. Projekt tak reaguje predovšetkým na nedostatok pohybu detí a s ním spojený nárast negatívnych javov. 

    Keďže žiaci trávia v škole značnú časť dňa, práve škola môže zohrávať v tomto smere významnú úlohu v tom, že dokáže žiakov správnym smerom inšpirovať a  aktivizovať k pohybu,  k športu, a to aj  vo voľnom čase-po vyučovaní. Projekt Aktívna škola tak predstavuje komplexný prístup k pohybovým aktivitám, ktoré sa realizujú pred, počas alebo po skončení vyučovania. 

    Naša škola   bola vybraná  zo 470 zapojených škôl medzi prvých 50 pilotných škôl. Môže tak používať značku Aktívna škola.

    Štartovacou čiarou projektu bol vstupný dotazník – nástroj, ktorý tvorí Skóre  Aktívnej školy. Naším cieľom je počas celého školského roka  priniesť  žiakom  viac príležitostí na pohyb, šport a zdravý životný štýl,  a tak  zvyšovať toto Skóre, ktoré môže v budúcnosti priniesť nielen úzku spoluprácu s MŠVVa Š SR a iných partnerov, ale aj dotácie pre našu školu.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Babín
    Babín 37
    02952 Babín

    email: zsmsbabin@gmail.com
  • 043 5577285
    043 55 77 210
    mobil:
    0911130368

    fax: 043 55 77 210

Fotogaléria