Navigácia

  • Školská knižnica 10.4.2024

    Školská knižnica bude dnes (t.j. 10.4.2024) otvorená od 12:45 - 13:45.
  • Veľkonočné aktivity

    „Veci lásky sú veci života. Po čase zimnom prichádza jar, po beznádeji vzniká nádej, po hrôzach noci svitá deň.“ / Vladislav Vančura/

    Vitaj, jar! Ty, ktorá symbolizuješ nový začiatok -  zrod niečoho nového.

    Príchod jari je úzko spätý s Veľkou nocou, s najväčším kresťanským sviatkom. Tradične k Veľkej noci patria žiakom aj veľkonočné prázdniny.

    Posledný deň pred týmito prázdninami naši žiaci prežili netradične. Pripravili sme pre nich množstvo zaujímavých aktivít, ktoré  boli zamerané na sviatky Veľkej noci tak, aby sme im pripomenuli a zároveň sa podieľali na zachovaní tradícií našich predkov.

    Úvod spoločného stretnutia žiakov a pedagógov v telocvični patril vyhodnoteniu  a odmeňovaniu súťaží, aktivít a úspechov našich žiakov, ktoré prebehli v poslednom období.

    Aby sme si aspoň sčasti pripomenuli tradície a zvyky Veľkej noci nášho regiónu a našej obce, pripravili sme so žiakmi tradičnú oblievačku. Oblievačka začala veselým príchodom žiakov  do telocvične. Ich spev a hra na hudobné nástroje znela celou školou. Celú atmosféru dotvárali kroje, v ktorých  prišli žiaci vyobliekaní. Chlapcom nechýbali korbáče a kýbliky s vodou, ktorou aspoň symbolicky  pokropili dievčatá a vyšibali ich korbáčmi. V závere zneli spoločne zaspievané ľudové piesne z  regiónu. Bola tu naozaj skvelá veľkonočná atmosféra. 

    Deň vyvrcholil veľkonočnými trhmi, na ktorých  žiaci mohli  nielen nakupovať, ale aj predávať veľkonočné dekorácie,  drevené výrobky, hračky, knihy, bižutériu, sladké dobroty – koláčiky, cukrovú vatu, popcorn a množstvo iných vecí. S úžasom sme sledovali žiakov, ako dokážu nakupovať, zjednávať ceny, ako kalkulovali s peniazmi, ako si prepočítavali výdavky. Pozorovali sme predávajúcich žiakov, ako skvele dokážu ponúkať svoj tovar, ako dokážu ponúkať zľavy. Nesmierne nás teší, že sa žiaci učia a zároveň zdokonaľujú  v oblasti finančnej gramotnosti.

    Záverečná časť patrila triednym aktivitám, ktoré nám na 1 stupni spríjemnila žiačka 4. ročníka Nelka Kubasová svojimi  prekrásnymi spoločenskými tancami. Ďakujeme!

    Veríme, že žiaci opäť prežili príjemný deň plný zážitkov, prekvapení, dobrej nálady a dobrého jedla.

  • Úspechy našich žiakov

    „Pamätaj, že úspech je odmena za drinu.“ / Sofokles  /

    Dňa 27.marca, pri spoločnom stretnutí žiakov v telocvični,  sme vyhodnotili súťaže, aktivity a úspechy našich žiakov, ktoré sa uskutočnili v mesiaci február a marec.

    Ako prvé sme vyhodnotili Hviezdoslavov Kubín, a to školské a okresné kolo, v ktorom boli naše žiačky veľmi úspešné a zo súťaže si odniesli  jedno prvé miesto, dve druhé  miesta a dve ceny poroty.  Laura Laštíková, ktorá sa vo svojej kategórii umiestnila na 1. mieste, bude našu školu reprezentovať v krajskom kole v apríli. Nasledovalo vyhodnotenie úspešnej činnosti  DDS Úsmev, ktoré získalo 1. miesto v súťaži Hviezdoslavov Kubín-divadlo poézie a tiež postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční tiež v apríli.  Nasledovalo vyhodnotenie  Technického šikulu, Dejepisnej a Geografickej olympiády. Žiaci boli za svoje úspechy a aktívnu účasť odmenení diplomom a vecnými cenami, ktoré venovali členky ZRŠ.

    V ďalšej časti nasledovalo vyhodnotenie našich čitateľov, ktorí pravidelne navštevujú  školskú knižnicu, čítajú požičané knihy a píšu čitateľské výzvy. Tieto sme postupne žrebovali a odmeňovali žiakov. Ďakujeme ZRŠ za vecné ceny!

    Víťazom a oceneným srdečne blahoželáme a tešíme sa spolu s nimi.

    Pokračovali sme prezentáciou a vyhodnotením činnosti Zelenej školy a aktivít, ktoré sa uskutočnili v poslednom období, tiež predstavením ďalších aktivít, ktoré budú prebiehať v nasledujúcom období. Vyhodnotili sme činnosť Aktívnej školy a rekapitulovali jej fungovanie. V rámci oddychovej zóny boli zriadené relaxačné kútiky, pravidelne sa uskutočňujú  pohybové aktivity žiakov počas prestávok. Žiaci radi využívajú aktívny pohyb cez tanec Zumbu a  na pohyb tiež radi využívajú skákacieho panáka. Bohato zaraďujeme pohybové aktivity  aj  počas vyučovacích hodín a apelujeme na žiakov, aby vo väčšej miere  využívali na presun do školy bicykle alebo prišli do školy pešo. Priblížili sme žiakom, že od apríla žiaci začnú  tráviť veľké prestávky na čerstvom vzduchu - na školskom dvore  a tiež v mesiaci  apríl uskutočníme Olympijský týždeň pohybu a športu.

  • Hviezdoslavov Kubín - Detské recitačné kolektívy

    „Láska k divadlu začína tým, že do neho prídeme včas.“/ Miroslav Horníček /

    Tento rok  sa  uskutočnil jubilejný 70. ročník tejto prestížnej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.  Detský divadelný a recitačný kolektív Úsmev, pôsobiaci pri ZŠ s MŠ Babín sa zúčastnil dňa 25.3. 2024 regionálneho kola Hviezdoslavovho Kubína, postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy a tvorbe detských recitačných kolektívov a divadiel poézie detí a mládeže.

    Každoročne  ho  organizuje Národné osvetové  stredisko a Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. V tejto postupovej súťaži boli naši žiaci aj tento rok veľmi úspešní, a to  inscenáciou ŠTVRTOK a získali  tak nádherné 1. miesto a  postup  na krajskú prehliadku HK v kategórii Detské recitačné kolektívy. Nášmu divadelnému kolektívu srdečne blahoželáme  a na krajskej súťaži, ktorá sa uskutoční v apríli  im budeme držať prsty.

    Veľa šťastia!

  • Hviezdoslavov Kubín- okresné kolo

    Maľovanie je poézia, ktorá je videná ale nepočutá a poézia je maliarstvo, ktoré je počuté, ale nevidené.“ /Leonardo Da Vinci /

    Okresné kolo literárnej súťaže v oblasti umeleckého prednesu poézie a prózy s názvom Hviezdoslavov Kubín sa uskutočnilo  v Námestove dňa 26. 3. 2024.

    Tešíme sa,  že všetky  naše žiačky, ktoré sa súťaže zúčastnili, boli úspešné. Žiačky 5. ročníka K. Slameníková a N. Tysoňová získali vo svojich kategóriách ceny poroty a zo súťaže si zaslúžene odniesli okrem diplomov aj vecné ceny.  V. Jurkyová, žiačka 8. ročníka, získala za umelecký prednes poézie vo svojej kategórii  krásne  2. miesto a ďalšie  2. miesto v umeleckom prednese poézie získala  žiačka 4. ročníka N. Kubasová. Obe žiačky boli odmenené diplomom a vecnými cenami. L. Laštíkovej , žiačke 4. ročníka  bolo udelené  za umelecký prednes prózy vo svojej kategórii zaslúžené 1. miesto.  Žiačka bola ocenená diplomom a vecnými cenami a bude našu školu reprezentovať v krajskom kole, ktoré sa uskutoční v apríli. Víťazkám srdečne blahoželáme ku skvelému výkonu a Laurike budeme  v krajskom kole držať päste.

  • Valentínka- okresná súťaž

    Valentín pripadá na 14. februára, slávi sa na celom svete a  je sviatkom lásky. Valentín je  príležitosťou na vyjadrenie lásky milovanej osobe, je príležitosťou stráviť s ňou výnimočné chvíle, je príležitosťou pripomenúť si, aké sú v živote každého človeka dôležité láskyplné vzťahy. Za posledné roky si tento sviatok našiel svoje miesto aj v našej krajine a je oslavou lásky vo všetkých jej podobách, a to od partnerskej, cez priateľskú až po  rodinnú. Valentín je čas plný darčekov, sladkostí, kvetov, rôznych drobných pozorností, či Valentínok.

    Žiaci našej školy sa aj tento školský rok zapojili už do 7. ročníka okresnej výtvarnej  súťaže s názvom Valentínka. Túto pravidelne vo februári organizuje CVČ- Maják v Námestove. Úlohou súťažiacich  bolo vytvoriť rôznymi výtvarnými technikami  Valentínku.

    Úspešný bol žiak tretieho ročníka Jozef Kurčina, ktorý vo svojej kategórii získal cenu poroty. Obdarovaný bol diplomom a drobnými vecnými cenami, ako aj sladkosťami. Jožkovi srdečne blahoželáme a tešíme sa z jeho úspechu!

  • Čítajme si 2024 - čitateľský maratón

    „Nájdi sa čas. Skôr mali ľudia čas a nemali hodiny, dnes majú hodiny a nemajú čas. Nájdi si čas na prácu, je to cena za úspech. Nájdi sa čas na premýšľanie, je to zdroj sily. Nájdi as čas na hranie, je to tajomstvo mladosti. Nájdi sa čas na čítanie, je to základ vedenia. Nájdi si čas na prívetivosť, je to brána ku šťastiu. Nájdi si čas na lásku, je to pravá životná radosť. Nájdi si čas na radosť, je to hudba duše.“                                        /Írske príslovie/                                                                                              

    Pravidelne už pätnásty, a to jubilejný ročník organizuje Linka detskej istoty celoslovenský čitateľský maratón s názvom Čítajme si.... Maratón je podporovaný Ministerstvom školstva, výskumu,   súčasne naprieč celým Slovenskom na školách, v knižniciach, v škôlkach, v školských kluboch, či v centrách voľného času.

    Jeho hlavným cieľom bolo zapojiť do maratónu čo najväčší počet detí a mládeže a podporiť či zvýšiť záujem detí a mládeže o čítanie kníh.

    Na našej škole prebiehal dňa 22. 3. 2024. Po samotnom otvorení podujatia začali žiaci postupne po triedach  nahlas čítať úryvky z kníh Toni Revajovej, a to až do momentu, kým dočítal  posledný žiak.

    Veríme, že si  naši žiaci z čítania  a zároveň aj počúvania úryvkov odniesli skvelé dojmy, dobrý pocit  zo spoločne strávených chvíľ a radosť z netradičného čítania.

    Dočítania!

  • Deň vody

    Voda je krv matky Zeme.

    /Indiánske príslovie/

    22. marec patrí Svetovému  dňu vody. Cieľom tohto dňa je uvedomiť si dôležitosť tejto vzácnej neživej prírodniny, ktorá je nevyhnutná pre život.

    Deň vody je aj na školách veľmi dôležitou udalosťou, ktorá pripomína a zdôrazňuje význam vody a jej ochrany. Žiaci sa  nielen učia, ale aj navrhujú,  diskutujú, ako minimalizovať plytvanie vodou doma či v školskom prostredí.

    Aj tento rok sme pre žiakov pripravili  na danú tému zaujímavé a podnetné aktivity, ktorým predchádzala dňa 21.3. rozhlasová relácia, ktorú odprezentovali žiaci zo ŠP. Okrem dôležitých informácií a zaujímavostí o tejto vzácnej tekutine inšpirovali ostatných žiakov a pedagógov školy k tomu, aby počas Dňa vody prišli oblečení v modrom odeve.

    Pri vstupe do školy i počas celého dňa sa mohli žiaci osviežiť pitnou vodou, ktorá bola pripravená v džbánoch a počas dňa sa pravidelne dopĺňala.

    Počas vyučovania, ktoré bolo tento deň integrované a zamerané tematicky na vodu, tvorili básne, rozprávky, príbehy, písali listy, ktoré adresovali vode, čítali príbehy, rátali slovné úlohy, vytvárali pojmové mapy a brainstorming, spievali piesne, kreslili a pracovali na projektoch, ktoré boli zamerané na šetrenie vodou, využívanie vody v domácnostiach, na zdroje vody, na kolobeh vody v prírode,  diskutovali, navrhovali a vymýšľali odporúčania, ako zmysluplne hospodáriť s vodou.

    Veríme, že sme  naplno využili tento deň na vzdelávanie  a zapojenie žiakov  nielen do ochrany, ale aj šetrenia vody, a že sme žiakom pomohli pochopiť skutočnosť, že každý jeden z nás nesie zodpovednosť za jej ochranu a udržateľnosť aj pre budúce generácie.

    Tento deň bol naozaj skvelý. Buďme aj naďalej zodpovední a ohľaduplní!

  • Technický šikula

    Nezáleží na tom, ako pomaly kráčate, pokiaľ neprestanete kráčať vpred. /Confucius/

    Dňa 22. marca 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili 5. ročníka súťaže s názvom Technický šikula, ktorú každoročne organizuje SOŠ v Kňažej. Cieľom tejto súťaže bolo preveriť nielen technické vedomosti žiakov pri riešení rôznych zábavných úloh a hlavolamov v 10-tich stanovištiach, ale tiež preveriť technické zručnosti žiakov pri výrobe dreveného luskáčika na orechy podľa technických výkresov.

    Súťaže sa zúčastnili dvaja žiaci našej školy, a to Ľ. Janík, žiak 8. ročníka a T. Budzeľ, žiak 8. ročníka, ktorí pracovali v tíme ako dvojica. Hoci sa im pri práci darilo, neumiestnili na popredných miestach.  Tešíme sa ale, že mali možnosť  preukázať svoje technické zručnosti a  získať nové skúsenosti.

  • Aktivity Zelenej školy

    „Ľudia, ktorí vám dajú svoje jedlo, vám dajú svoje srdce.“

                                                                                                                /Cesar Chavez/

    Keďže jedným z hlavných cieľov EAP Zelenej školy v súčasnom certifikačnom období je znížiť produkciu neskonzumovaného jedla v ŠJ a pri prvých váženiach sme zistili neuspokojivé  výsledky, a to z očakávaných 13% sa nám podarilo znížiť produkciu neskonzumovaného jedla len o 9%. Preto bolo nutné prijať ďalšie opatrenia, ktoré by mohli tento stav zlepšiť. Žiakov sme vyzvali, aby desiatu zjedli v čase prvej veľkej prestávky, aby znížili príjem sladkostí a nahradili ich konzumáciou ovocia a zeleniny.

    A skutočne, s radosťou môžeme skonštatovať, že sa nám napokon podarilo naplniť jeden zo stanovených cieľov EAP. Po marcovom opätovnom vážení neskonzumovaného jedla – odpadu sa nám ho podarilo znížiť až o 33% z čoho máme obrovskú radosť.

    Žiaci Kolégia Zelenej školy pravidelne v týždenných intervaloch kontrolovali a vyhodnocovali aj bioodpad  na chodbách v budove ZŠ. Tešíme sa, že aj tieto výsledky boli veľmi uspokojivé, nakoľko bioodpad  tvorili iba nekonzumovateľné zvyšky ovocia.

    S radosťou teda  môžeme konštatovať, že naši žiaci neplytvajú jedlom. Tešíme sa!

  • Vyhodnotenie literárnej súťaže  Hviezdoslavov Kubín

    Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou  literárnou súťažou v oblasti umeleckého prednesu a zachováva si tak svoje popredné miesto v literárnych podujatiach  na Slovensku. Názov dostala po významnom oravskom básnikovi Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi, a práve cez prednes recitátorov sa do pozornosti dostávajú literárne diela mnohých skvelých  básnikov a spisovateľov. 

    Školského kola literárnej súťaže Hviezdoslavov Kubín sa zúčastnilo 38 súťažiacich, ktorí sa snažili zaujať porotu svojím originálnym umeleckým prejavom. Súťažilo sa v 3 kategóriách, a to v prednese poézie a v prednese prózy.

    Porota o víťazoch rozhodla  nasledovne:      

    1. Kategória- poézia           žiaci 1.- 4. ročníka

             1. miesto: Nela Kubasová- 4. ročník

                                                       2. miesto: Barbora Brišová- 1. ročník

                                                                       Tibor Somorčík - 4. ročník

                                                                       Tamara Kubaláková – 4. ročník

                                                                       Alexandra Babinská – 4. ročník

                                                       3. miesto: Mária Vraštiaková - 1. ročník

                                                                        Sára Šilláková- 4. ročník

                                                                        Liana Škuntová- 3. ročník

                                                                        Eliška Švecová - 4. ročník

                                                                        Nina Papáková – 2. ročník

    1.  Kategória- próza             žiaci 1.- 4. ročníka

                                                1. miesto:  Laura Laštíková – 4. ročník

                                                       2. miesto: Ema Múdra- 3. ročník

                                                                        Dominika Šalatová- 3. ročník

                                                                        Tamara Konšťáková – 3. ročník

                                                                        Noemi Adamcová – 4. ročník

                                                       3. miesto:  Nikola Kubasová- 1. ročník

                                                                         Oliver Paško– 2. ročník

                                                                          Sabina Gáborová – 2. ročník

                                                                          Júlia Kubaláková – 3. ročník

                                                                          Patrícia Kurčinová – 4. ročník

    2.  Kategória- poézia               žiaci 5.-6. ročníka

                                                         1. miesto: Nina Tysoňová - 5.ročník

                                                         2. miesto: Katarína Kurčinová – 6. ročník

                                                         3. miesto: Karin Kubaláková - 6. ročník

    2.  Kategória -próza                  žiaci 5.- 6. ročníka

                                                         1. miesto: Karin Slameníková -5. ročník                                       

    3.  Kategória- poézia               žiaci 7.-9.ročníka

                                                        1. miesto:  Veronika Jurkyová– 8. ročník

                                                        2. miesto: Kristína Kurčinová- 7. ročník

                                                        3. miesto: Mária Hušlová -7. ročník

                                                                        Kiara Kubaláková – 7. ročník

    3.  Kategória -próza                žiaci 7.-9.ročníka

                                                         1. miesto: Simona Kurtulíková - 8.ročník

    Tento školský rok sme udelili aj cenu  diváka, ktorá jednoznačne putovala do rúk Simone Kurtulíkovej, žiačke  8. ročníka.

    Víťazom srdečne blahoželáme! Žiaci, ktorí sa umiestnili na 1. miestach, budú našu školu reprezentovali v okresnom kole.

    Víťazi školského kola boli odmenení diplomom a vecnými cenami, ktoré do súťaže venovali členky ZRŠ. Drobnú odmenu si odniesli aj ostatní žiaci, ktorí sa síce neumiestnili, ale sa do súťaže zapojili.

    Ďakujeme všetkým súťažiacim za príjemnú atmosféru a umelecké zážitky, ktoré sme  na súťaži mohli spoločne zdieľať.

  • Zápis do 1. ročníka - prihlasovanie

    Dňa 15.4.2024 sa uskutoční zápis do 1. ročníka. Prihlásiť sa na čas zápisu môžete nasledovne:

    1. Ak dieťa navštevuje našu materskú školu, v časti Prihlasovanie si vyberiete čas, ktorý vám vyhovuje.

    2. Ak dieťa nenavštevuje našu materskú školu, kontaktujte nás na tel. č. 0911130368.

  • Krížová cesta so žiakmi

    Pôstne obdobie sa blíži k svojmu vrcholu. K Veľkému piatku. K Ježišovej obete z lásky k nám. Preto sme rannú modlitbu vo štvrtok 21.3. venovali pobožnosti krížovej cesty. Na modlitbu prišli žiaci, ktorí chceli obetovať ranný spánok a taktiež zamestnanci základnej školy. Rozjímavé modlitby jednotlivých zastavení nám čítali žiaci tretieho ročníka. Krížová cesta bola obetovaná za rodičov. Deti ďakovali za svojich rodičov a prosili o ich požehnanie.

  • Historicko-poznávacia exkurzia

    Dňa 20.3.2024 sme sa so žiakmi 5.- 8. ročníka zúčastnili historicko-poznávacej exkurzie v okolí Žiliny. Prvou zastávkou bola návšteva Budatínskeho hradu, kde sme mali možnosť vidieť zrenovované priestory Budatínskeho hradu. Stúpajúc poschodiami žiaci obdivovali mnohé starobylé artefakty, ako napr. nábytky, zbrane, knihy, listiny, ktoré im sprostredkovali dávnu minulosť. Zaujímavým zážitkom bola tiež návšteva hradnej veže a hradnej kaplnky, v ktorej sme si z úst lektora vypočuli odborný výklad. Príjemným spestrením nášho putovania bola aj prechádzka rozsiahlym parkom, ktorý je súčasťou hradu.

    Ďalšou zastávkou bola návšteva letiska v Dolnom Hričove, kde nám vysvetlili priebeh leteckej prevádzky na medzinárodnom letisku. Oboznámili nás s letiskom, navštívili sme interiér letiskovej haly, vyskúšali sme si, ako prebieha kontrola batožiny a povinná bezpečnostná prehliadka. Dozvedeli sme sa niekoľko zaujímavostí o letisku, aké najslávnejšie osobnosti tu pristáli, a pod. Na leteckej dráhe sme sledovali pristátie a vzlet lietadiel.  V závere exkurzie mali žiaci možnosť vstúpiť do bývalého vládneho špeciálu Jak 40, nahliadnuť do kokpitu skutočného lietadla a sadnúť si do kapitánskeho kresla.

    Z exkurzie sme si odniesli množstvo zážitkov a nových poznatkov.

  • Šaliansky Maťko - okresné kolo

    „Nemiluj knihy, aby si si nimi ozdobil svoj príbytok, ale preto, aby si nimi vyzdobil srdce i ducha.“/ Jan Patočka/

    Dňa 28.februára 2024 sa v Námestove uskutočnilo okresné kolo literárnej súťaže v prednese slovenských povestí  s názvom Šaliansky Maťko. Našu školu reprezentovali  dve žiačky z 1. stupňa, a to Ema Múdra, žiačka  3. ročníka  a Laura Laštíková, žiačka 4. ročníka, ktorá bola v okresnom kole veľmi úspešná a vo svojej kategórii získala krásne 2. miesto. Ocenená bola diplomom a knihou. Laurike srdečne blahoželáme a z jej víťazstva máme obrovskú radosť.

  • Prednáška - Internetová bezpečnosť,  gamblerstvo

    Nezáleží na tom, či máš štýl, dobrú povesť alebo peniaze. Ak nemáš dobré srdce, nemáš žiadnu hodnotu“ /Louis de Funes/

    Dňa 4. marca 2024 starší žiaci našej školy absolvovali veľmi podnetnú prednášku na  tému  Internetová bezpečnosť a gamblerstvo. Žiaci sa prostredníctvom nej dozvedeli množstvo užitočných informácií o bezpečnosti na internete, o bezpečnom správaní sa vo virtuálnom priestore, dozvedeli sa o možných nebezpečenstvách  a rizikách  spojených s internetovými hrami, či kyberšikanou na internete.

    Prednášajúci, pán Pjentek, cez svoj ťažký životný príbeh priblížil žiakom, ako ľahko sa dá  cez gamblerstvo spadnúť  na úplné dno, a aký  ťažký je  návrat do normálneho života.

    Veríme, že sme prednáškou naplnili očakávania našich žiakov, a že sme aspoň z časti priblížili žiakom skutočnosť, že internet je veľmi dobrým pomocníkom, pokiaľ s ním zaobchádzame opatrne.

  • Lietajúci hmyz -jarná súťaž

    Po lúke si motýľ letí,

    tešia sa mu všetky deti.

    Lienka tá zas skoro vstala,

                                                              by kabátik v rose prala.

    Včeličky sa tešia tiež,

    že rozkvitne prvý  kvet.

    Jar sa k nám približuje neskutočnou  rýchlosťou a príroda sa prebúdza zo zimného spánku. Včielky, lienky, motýle a ďalšie drobné chrobáčiky už čoskoro rozozvučia svojím bzukotom  naše záhrady a lúky.

    S príchodom jari prichádza aj naša jarná pracovná súťaž s názvom - Výrobok lietajúceho hmyzu z odpadového materiálu. Téma súťaže je jedinečná a plná fantázie. Odráža nielen nádherné ročné obdobie, ktoré predstavuje nový začiatok, ale aj zodpovednosť k životnému prostrediu a v neposlednom rade prispieva k rozvoju tvorivosti, fantázie, či vytváraniu príležitostí na trávenie spoločných chvíľ plných radosti. Úlohou žiakov bude  premeniť odpadový materiál  na výrobky inšpirované hmyzom / lienka, mravec, motýľ, včielka,.../. Uvítame také výrobky, ktoré sa budú dať zavesiť.

    Zapojte sa a staňte sa aj vy súčasťou  tejto  úžasnej pracovnej súťaže, ktorá  nielenže oživí vašu fantáziu, ale hlavne pomôže našej planéte.

    Vyhodnotenie bude koncom apríla. Už teraz sa tešíme na vaše skvelé  výtvory!

  • Návšteva predškolákov  v 1. ročníku

    Školáci my budeme,

     čítať, písať už chceme.

    Nebudú z nás poškoláci,

    budeme my dobrí žiaci.

    Dňa 16. 2. 2024 zavítali k našim prváčikom predškoláci. Ich tváre boli od prvej chvíle rozžiarené, boli plné očakávania. Po úvodnom zoznámení sa s prostredím prvej triedy nasledovalo krátke privítanie predškolákov triednou učiteľkou  žiakov 1. ročníka.

    V hlavnej časti prváčikovia predviedli predškolákom všetko to, čo sa za krátke obdobie školskej dochádzky naučili. Čítali, písali, počítali, rozprávali, spievali a  recitovali. Aktívni boli aj predškoláci, ktorí sa do diania v triede pohotovo zapájali a pracovali spolu s prváčikmi. Počas celého stretnutia bola veľmi príjemná a priateľská atmosféra naplnená radosťou  a veselosťou.

    Záver stretnutia patril predškolákom, ktorí sa prváčikom predviedli krátkym vstupom v podobe básne. Toto milé stretnutie ukončili spoločnou piesňou a vzájomným odovzdávaním drobných darčekov.

    Veríme, že sme naplnili očakávania našich detí, a že si zo spoločného stretnutia odniesli všetci  nielen bohaté skúsenosti, ale aj  príjemné  zážitky.

     

  • Svätá omša s biskupom Františkom

    Včera  28.2. nás na svätej omši s deťmi milo prekvapil svojou návštevou  náš otec biskup František.  V homílii sa prihovoril deťom a vysvetľoval im dôležitosť modlitby. Krásne ju prirovnal k okuliarom do diaľky aj do blízka. Prirovnanie bolo poučné a oslovujúce nielen pre deti, ale pre nás dospelých. Svojím srdečným a spontánnym prístupom si hneď získal naše srdcia a hlavne srdcia detí. Ďakujeme Ti, Pane, za nášho otca biskupa Františka.

  • Čitateľská výzva

    “Na začiatku každého úspechu je túžba” Napoleon Hill

     

    Naša škola  neustále podnecuje záujem žiakov o knihy a detskú literatúru. Snaží sa  im vytvoriť také prostredie, kde je čítanie považované za zábavnú, ale zároveň obohacujúcu aktivitu, ktorá posilňuje vzťah žiakov ku knihe a zároveň rozširuje ich obzory.

    Aj 14. 2. 2024 sme trávili so žiakmi pekné chvíle v školskej knižnici, kde sme  opäť žrebovali a odmeňovali jej aktívnych čitateľov a zároveň pútavou formou predstavovali a prezentovali nové knižné tituly, ktoré boli do žiackej knižnice doplnené  hlavne podľa záujmu žiakov, doplnené podľa toho, aké žánre  idú najviac na odbyt. Žiaci sa najviac tešili z  nových komiksov.  Veríme, že sme žiakov nielen milo prekvapili, ale hlavne v nich vyvolali túžbu a zvedavosť, čo sa napokon potvrdilo veľkou návštevnosťou školskej  knižnice tesne pred jarnými prázdninami, z čoho máme obrovskú radosť, nakoľko sa nám opäť podarilo  správnym spôsobom namotivovať žiakov  k dobrej veci – k čítaniu.

    Práve prostredníctvom rôznych knižných diel, čitateľských súťaží, prostredníctvom pravidelných návštev školských knižníc, či  besied o knihách  prispievame  k zvýšenému záujmu žiakov o čítanie. Veď  radosť  a dobrý pocit z čítania nielen posilňuje schopnosti žiakov, ale predovšetkým rozvíja ich kreativitu, empatiu, kritické myslenie a  v neposlednom rade obohacuje slovnú zásobu  žiakov a ich komunikáciu.

    Na našej škole je čítanie  pre žiakov nielen povinnosťou, ale predovšetkým potešením, ktoré podporuje radosť a lásku k čítaniu.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Babín
    Babín 37
    02952 Babín

    email: zsmsbabin@gmail.com
  • 043 5577285
    043 55 77 210
    mobil:
    0911130368

    fax: 043 55 77 210

Fotogaléria